Yerebatan Sarnıcı , Bizans İmparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan bu büyük yeraltı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiştir. Sarnıcın bulunduğu yerde daha önce bir Bazilika bulunduğundan, Bazilika Sarnıcı olarak da anılır. Bizans döneminde bu çevrede geniş bir sahayı kaplayan ve imparatorların ikamet ettiği büyük sarayın ve bölgedeki diğer sakinlerin su ihtiyacını karşılayan Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un Osmanlılar tarafından 1453 yılında fethinden sonra bir müddet daha kullanılmış ve padişahların oturduğu Topkapı Sarayı’nın bahçelerine buradan su verilmiştir. Sarnıcın bulunduğu yerde daha önce bir tür bazilika bulunmuş olduğundan dolayı yapı “Bazilika Sarnıcı” olarak da isimlendirilir. Ayrıca Yerebatan Sarnıcı ünlü yazar Dan Brown’un Cehennem adlı romanına da konu olmuştur. İstanbul’un Avrupa yakasında bulunan, mega kentin en büyük kapalı sarnıcıdır. Ayasofya binasının güneybatısındaki küçük bir tür binadan girilmektedir. Sütun ormanı görünümündeki mekanın tavanı tuğla örülü, çapraz tonozludur.
Yerebatan Sarnıcı Hakkında Kısa Video
Yerebatan Sarnıcı Gidiş
Yerebatan Sarnıcı’na (Bazilika Sarnıcı) gitmek için en akıllıca sayılabilecek yol Kabataş-Bağcılar tramvay hattını kullanarak Sultanahmet durağında inmektir. Sultanahmet durağına gelerek üç dakika yürüyüş mesafesinde kalmaktadır. Anadolu yakasından gelenler Kadıköy’den vapur ile Kabataş, Karaköy ya da Eminönü’ne giderek Kabataş – Zeytinburnu tramvayına binebilirler. Yenikapı tarafından ya da Anadolu yakasından gelecekler için de ; Marmaray hattını kullanmak da diğer bir yoldur. Marmaray Sirkeci durağında Cağaloğlu – Vilayet çıkışını takip ederekte İstanbul Valiliği önüne gelmeniz gerekiyor. Buradan Yerebatan Sarnıcı yedi dakika mesafededir.
“Korona Virüs kapsamında her gün ziyaret edebilirsiniz. Maskenizi ve dezenfektanlarınızı yanınızdan eksik etmeyiniz. :)”
— Gezen Kediniz