Kuleli Askeri Lisesi

Kuleli Askeri Lisesi Konumu gezenkediler

Kuleli Askerî Lisesi, İstanbul Boğazı’nın tamda kıyısında yer alan askeri düzeyde lise statüsünde ki okuldu… Kurucusu Abdulmecid Han’dır. Okulun tüm amacı Türk Silahlı Kuvvetlerine (T.S.K) subay ve Kara Harp Okulu için öğrenci yetiştirmektir. Okula girebilmek adına T.S.K‘ nın koymuş olduğu esaslara uyulması şartı vardır.

Kısa Bir Bilgi: Kuleli Askeri Lisesi’ne 2006 senesinde dikilmiş olan büyük ölçekte ki Türk Bayrağı, tam olarak 43 metrelik boyuyla İstanbul’daki 2. en büyük Türk Bayrağı olarak kayıtlara geçmiştir.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethetttiği zamanlarda Kuleli Askeri Lisesi’nin şuan bulunmakta olduğu yerde bir koru, içerisinde de bir manastırla bir de kule bulunmaktaydı. 1512-1520 seneleri arasında Yavuz Sultan Selim devrinde manastır yeniçerilere kışla olarak temin edilmiştir. Bu kışla zamanla güzel ve çok süslü bir bahçe haline gelişinden olmalı ki “Kuleli Bahçesi” diye anılmıştır. Kuleli Askeri Lisesi
I. Süleyman padişah olduktan sonra bahçede yüksek bir kulesi bulunan dokuz katlı ve her bir katı havuzlarla süslenen büyükçe bir kasır yaptırmıştır. III. Ahmed devrinde kule bahçesi ve etrafı has olarak kendisine verilmişti. Bu zaman diliminde Doğu Roma’dan kalan kule yıktırtılmıştır. 1744 senesinde Sadrazam Nevşehirli İbrahim Paşa’nın damadı olan Kaymak Mustafa Paşa tarafından sahil tarafına bir mescit yaptırılmıştır.

Kuleli Askerî Lisesi, “Mekteb-i Fünun-ı İdadiye” adı altında 21 Eylül 1845’te bugün İstanbul Teknik Üniversitesi  fakültesi olarak kullanılan Maçka Kışlası üzerine kurulmuştur. 1868’de mevcut askeri liselerin (o dönemde idadi deniyordu.) birleştirilmesi kararı alınmıştır. Bu tarihte, Kuleli de dahil olmak üzere, dört askeri lise (idadi) “Umum Mekteb-i İdadi Şahane” adı altında birleştirilmiş olunup, Galatasaray Kışlası’na nakil edilmiştir. Liselerin birleştirilmesinden talep edilen sonuç elde edilemeyince, 1872’de okulların ayrı olarak eğitim ve öğretime devam etmeleri kararı alınmıştır. Bunun üzerine, Mekteb-i Fünun-ı İdadiye (lisesi) ve Deniz İdadisi (lisesi), Kuleli Kışlası’na taşınmıştır. Bu tarihten sonra okul “Kuleli İdadisi (Lisesi)” olarak anılmaya başlamıştır.

1924’te çıkarılan “Tevhid-i Tedrisat Kanunu” (Eğitimlerin Birleştirilmesi) ile okul sivil bir liseye çevrilmiş ve adı da “Kuleli Lisesi” olarak değiştirilmiştir. Aynı ders yılı içerisinde bu uygulamaya tamamen son verilmiş olunup, okul tekrardan askeri liseye dönüştürülmiştür. Ayrıca 1925’te de bugün kullanılan adını almış, Kuleli Askeri Lisesi olarak anılmaya başlanmıştır.

2. Dünya Savaşı nedeniyle, seferberlik planlarına uyularak Kuleli Askeri Lisesi bir ara yani Mayıs 1941 senesinde Konya’ya nakil edilmiştir. Kuleli, 1000 yataklı askeri hastane haline getirilmiş ve Boğaz Nakliyat Komutanlığı da doğrudan buraya taşınmıştır.

2. Dünya Savaşı’nın ardından, 18 Ağustos 1947’de İstanbul’a son bir kez taşınarak eski yerine asli yerine kavuşmuştur…

Kuleli Askeri Lisesi Tanıtım Videosu

Kuleli Askeri Lisesi Nasıl Gidilir? Ve Konumu

Konum

Gidiş; Üsküdar, Kadıköy, Kavacık ve de Beykoz istikametinden geçmekte olan otobüslere binip, Kuleli durağında inmeniz bu yapıyı görmek için yeterli olacaktır. Otobüs hatları: 14M – 15 – 15F – 15H – 15M – 15KÇ – 15T – 15 ŞN – 15Y

Önemli Bilgi : Kuleli Askeri Lisesi, günümüzde artık kullanılmıyor. Son darbe teşebbüsü bu okulun maalesef ki kapanmasına neden olmuştur. Son durum olarak önümüzde ki seneler için, düşünülen model 171 yıllık dev çınarı müze haline getirmek olacak deniyor, yakın zamanda müze olarak hizmete açılması beklenmektedir. Şu sıralar içeri alımlar olmadığı için dışarıdan yapıyı gözlemleyebiliyorsunuz.

travel gezenkediler.com
“Gezenkediler.com”

“Korona Virüs kapsamında her gün ziyaret edebilirsiniz. Maskenizi ve dezenfektanlarınızı yanınızdan eksik etmeyiniz. :)”

Gezen Kediniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[instagram-feed]