Süleymaniye Camii Klasik tarzda Osmanlı Mimarisinin en önemli örneklerindendir. inşaasından günümüze kadar İstanbul’da yüzlerce deprem olmasına rağmen, camide en ufak bir hasar meydana gelmemiştir. 4 fil ayağı üzerine kurulan caminin kubbesi 53 metre yüksekliğinde ve 27.5 metre çapındadır. Ana kubbe, Ayasofya’da da gözlemlendiği gibi, iki yarım kubbe ile desteklenmiştir. Kubbe kasnağında 32 pencere mevcuttur. Cami avlusunun dört köşesinde birer minare vardır. Bu minarelerin camiye bitişik iki tanesi üçer şerefeli ve 76 metre yüksekliğinde, cami avlusunun kuzey köşesinde son cemaat kısmı giriş cepheye bakan duvarının köşesinde bulunan diğer iki adet minare ise ikişer şerefeli ve 56 metre yüksekliktedir. Cami, içindeki kandil islerini temizleyecek hava giriş çıkışına uygun bir şekilde yaptırılmıştır. Camide ki isler belirli bir odada toplanacak şekilde hava akımı oluşturulmuş ve giriş ana odanın üzerinde toplanmıştır, bu harika yapı halen daha dikkat çekmektedir.
Süleymaniye Camii avlusunun ortasında dikdörtgen görünümde de şadırvan bulunmaktadır. Kıble tarafında Sultan Süleyman’ın ve Hürrem Sultan’ın hazinesi bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesinin kubbesi yıldızlarla süslenmiş, tam bir gök imajını vermek için, içeriden, metalik plakalar arasına koyulmuş pırlantalarla süslenilmiştir.
Cami gayet sade bir yapıdadır. Mihrap duvarındaki pencereler de vitraylarla süslüdür. Mihrabın iki tarafındaki pencereler üzerindeki çini madalyonlarda Fetih Suresi yer almış, caminin ana kubbesinin ortasında ise Nur Suresi yazmaktadır. Caminin hattatı “Hasan Çelebi’dir.”
Süleymaniye camiinin 4 adet minaresi mevcuttur. Bunun sebebiyse Süleyman’ın İstanbul’un fethinden sonraki dördüncü padişah olması ve bu 4 minaredeki on şerefinin de Osmanlı’nın onuncu padişahı olduğunun göstergesidir.
Osmanlı külliyeleri içinden en büyük ikinci külliye Sultan Süleyman’ındır, en büyüğü ise, Fatih’e aittir. Külliye İstanbul’un Haliç, Marmara, Topkapı Sarayı ve Boğaziçi’ni gören ortada bulunan en yüksek tepesine yapılmıştır. Bir çok alandan meydana gelen külliyede Mimar Sinan’ın türbesiyse dış avlu duvarlarının karşısında bulunur ve gayet sade , mütevazı küçük bir kabirdir.
Anakubbenin kemeri, Mimar Sinan yapıyı, kemeri kübra,( kudret kemeri) olarak isimlendirmiştir. Cami avlusunun platformu (alanı), Haliç tarafındaki yoldan çok daha yüksektedir.
Süleymaniye Camii Videolu Anlatımı
Süleymaniye Camisine Gidiş Ve Konum
SÜLEYMANİYE CAMİSİNE VAPURLA NASIL GİDİLİR?
Süleymaniye Camisine ulaşım gayet kolay. Vapur ile Eminönü’ne geçtikten hemen sonra yürüyerek ulaşabileceğiniz gibi başka alternatif yollarda mevcuttur.
SÜLEYMANİYE CAMİSİNE TRAMVAYLA NASIL GİDİLİR?
Süleymaniye Camisine gitmek isteyenler için en kolay yol tarifi kesinlikle Kabataş – Bağcılar tramvay hattı ile Laleli Üniversite (İstanbul Üniversitesi Laleli Kampüsü) durağına kadar gidilerek ardından çok kısa bir yürüyüş sonrasın da camiye varılmasıdır.
SÜLEYMANİYE CAMİSİNE ARABA NASIL GİDİLİR?
Süleymaniye Camisine arabayla gitmek için Galata Köprüsü’nden Eminönü’ne doğru giderek köprüden sonra sağa doğru çıkış yaptıktan sonra, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin önünde bulunan ışıklardan sola doğru yokuşu çıkmanız gerekmektedir.
“Korona Virüs kapsamında her gün ziyaret edebilirsiniz. Maskenizi ve dezenfektanlarınızı yanınızdan eksik etmeyiniz. :)”
— Gezen Kediniz